За ансамбъла

Фолклорен танцов ансамбъл „На Мегдана“ е създаден през 2013г., като основни негови принципи са съхранението на българския автентичен танцов фолклор и представянето му в България и чужбина под формата на сценични танцови произведения.

Основател и главен художествен ръководител на ФТА „На Мегдана“ е Даниел Костов, а репетитори на танцьорите от  ансамбъла са Божидар Германов и Лидия Богословова.

В репертоара на ансамбъла са включени танци от различни етнографски области на именити български хореографи, както и техни авторски произведения.

Част от танците на ансамбъла са в програмата на реализираните спектакли „Полъх от миналото“ (първо издание, 2015г., зала Военна академия), „Полъх от миналото“ (второ издание, 2016г., зала 1 на НДК), „Първо любе“ (първо издание, Май 2018г., зала 1 на НДК, реализиран с подкрепана на Национален фонд култура по повод Председателството на р. България на Съвета на ЕС), „Първо Любе“ (второ издание, Октомври 2018г., зала 1 на НДК), „Образи на другостта“ (Юни 2019г. Летен театър, гр. Бургас).

През годините ансамбълът танцува на сцени на различни форуми в цялата страна, като печели и различни призови отличия на конкурси в категории „Новосъздадено произведение“, „Музика“, „Костюми“ и др. Ансамбълът успява да реализира няколко участия в международни фестивали зад граница на територията на Канарски острови (Испания), Гърция, Турция и Сърбия.

След националния преглед на ансамблите през 2018г., ФТА „На Мегдана“ е удостоен със званието „Представителен фолклорен ансамбъл“ от „Национална секция на ЦИОФФ България“.

През 2022 г. се състоя премиерата на спектакъл „Едновремски истории“ в зала 1 на НДК, където ансамбълът представи за първи път пред публика своите нови танцови прозведения, редом със Студентски фолклорен ансамбъл при ЮЗУ „Неофит Рилски“, гр. Благоевград и Танцов клуб „Чайка“, гр. Поморие.

Репетициите на Фолклорен танцов ансамбъл „На Мегдана“ се провеждат всеки Понеделник и Сряда от 19:30 ч. в Зала Редута.