За клуба

Клуб за хорà и народни танци „На Мегдана“ започва своята дейност в началото на 2010г., когато основателят Даниел Костов събира малка група от ентусиазирани млади хора, които желаят да се потопят в магията, наречена български танцов фолклор. Репетициите се провеждат в спортната зала на хотел „Триада“ в гр. София, а танцьорите в първата група са 12.

Още през първите години на съществуването си интересът към дейността на клуба се засилва, танцьорите се умножават. Клубът взема участия на редица фестивали в София, Ягодово, Пазарджик, Приморско, Казанлък, Трън, Поморие, Видин, Разлог и др., като дори реализира своите първи международни изяви на фестивали в Македония, Гърция и Турция.

През 2012г. се регистрира сдружение „На Мегдана“, а в следствие от увеличаващата се членска маса клубът мести своята дейност в Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“ в кв. Редута.

Като ръководители в клуба постъпват нови лица, а клубът разширява своята дейност в столичните квартали Надежда, Лозенец и Изток.

Мегданското семейство се увеличава, невероятните емоции, танцови изяви  и пътуванията – също.

В следващите години танцьорите на клуба са домакини и основен двигател на инициативата „За бъдеще добро да се хванем на хоро“, която за осем издания успя да генерира приходи от над 100 000лв., които са дарени на хора в нужда.

Танцьорите от клуба са основни участници и неизменна част от спектаклите „Полъх от миналото“ (първо издание, 2015г., зала Военна академия), „Полъх от миналото“ (второ издание, 2016г., зала 1 на НДК), „Първо любе“ (първо издание, Май 2018г., зала 1 на НДК, реализиран с подкрепана на Национален фонд култура по повод Председателството на р. България на Съвета на ЕС), „Първо Любе“ (второ издание, Октомври 2018г., зала 1 на НДК),

През последните годините Мегданците пътуваха и взеха участие в международни фолклорни фестивали в Италия, Румъния, Турция, Черна гора, Гърция.

През 2021г. за Мегданците предстои участие в премиерата на спектакъл „Едновремски истории“ в зала 1 на НДК, където танцьорите от клуба ще танцува редом с Фолклорен танцов ансамбъл „На Мегдана“, Студентски фолклорен ансамбъл при ЮЗУ „Неофит Рилски“, гр. Благоевград и Танцов клуб „Чайка“, гр. Поморие.

Към днешна дата, клуб „На Мегдана“ репетира с групи на различни нива в своите зали в столичните квартали Редута, Надежда, Лозенец, Студентски град и Сухата река, а ръководители на групите са Даниел Костов, Лидия Богословова, Цветелина Георгиева, Божидар Германов, Цветомир Велинов и Ваня Германова.

В репертоара на клуба са включени български фолклорни хора и танци по автентични образци от всички етнографски области на България, а обучението се осъществява на различни нива. Според графика на залите, клубът ежегодно обявява прием на нови начинаещи групи.