Първо любе – второ издание

След големия успех на концерт-спектакъл „Първо Любе“, чиято премиера бе реализирана по повод Председателството на р. България на Съвета на ЕС в края на м. Май 2018 г., екипът, реализиращ събитието, реши да обогати програмата и да разшири формата на спектакъла с нови произведения.

На 13 Октомври 2018 г. от 19:00 ч. в зала 1 на НДК беше представен и концерт-спектакъл „Първо Любе “ – Второ издание!

Той творческа интерпретация на традиционната музикална и танцова култура, вече не само от Западните Родопи и Югозападна България, а и от Тракия, Шоплука и Ваяшкия регион!

Спектакълът е изграден от няколко сюжетно-тематични панела, обединени от фолклорната представа за взаимоотношенията между младите. Темата е любовта, вплетена в народни обичаи и изразена във фолклорни песни и танци. Музиката и танцът предлагат своеобразен „коментар“ към съдържанието на изпълняваните песни, като обогатяват техните послания и ги разгръщат във въздействащи картини. В програмата са включени и сюжетни танцови произведения, които по нов начин представят малко познати страни от някогашната житейска и обредна практика.

На сцената бяха редом над 250 танцьори от Студентски Фолклорен Ансамбъл към Югозападен университет „Неофит Рилски“, гр. Благоевград и Клуб за хорà и народни танци „На Мегдана“, гр. София. Участие взеха и едни от най-популярните народни изпълнители от региона – Милко Бошнаков и Кинче Вълчева.

Творческият екип, със своя непоправим почерк, вече се е утвърдил при реализацията на спектакли на фолклорна основа и многократно е печелил публиката със своите постановки.

Режисьор на спектакъла е Георги Гаров, сценарист и композитор е Петьо Кръстев, а хореографиите на произведенията са дело на Николай Цветков, Георги Гаров, Даниел Костов и Велиана Дачева. Художник – Мартина Иванова. Продуцент на спектакъла е Даниел Костов.