Полъх от миналото

Постер на Фолклорен Спектакъл „Полъх от миналото“

„Спектакълът ни кани на сватба, но каква! На сцената се преплитат минало и настояще; младоженците са наши съвременници, а техни близки и гости си спомнят някогашни традиции и отколешни преживявания. Редуват се лазаруване от Тракия и шопско мегданско веселие, присъстваме на празник в Родопите и на Пирински обреди и хорà. Гражданският ритуал ни връща към една предишна епоха и със своята официална приповдигнатост контрастира на спонтанното веселие. Изпълнени от многобройните ентусиазирани участници, вихрените танци въвличат стари и млади, минало и настояще и завладяват сърцата със своята вечна и непреходна младост…“

Участват:
Фолклорен танцов ансамбъл „На Мегдана“
Клуб за хорà и народни танци „На Мегдана“
Оркестър „Роял бенд“
„Българска гайдарска група”

Фолклорният спектакъл беше част от двадесет и първия „Салон на изкуствата 2016” и представихме на 14 май, събота, от 20:00 ч. в зала 1 на НДК. На сцената бяха представени в различни интерпретации над 200 танцьори от Клуб за хорà и народни танци „На мегдана”, които с нестихващ плам се готвят за своето най-голямо приключение!

В „Българска гайдарска група” са събрани сърцати българи – родопчани, влюбени във фолклора, а композиторът и режисьорът на спектакъла са вплели както съвременни сватбени елементи, така и традиционна обредност от различни региони на страната чрез музика и танц. И всичко това под музикалния съпровод на живо от виртуозните изпълнители от „Роял бенд”.

Сценаристи: Даниел Костов и Лидия Богословова
Композитор: Петьо Кръстев
Хореографи: Даниел Костов и Георги Гаров
Режисьор: Георги Гаров

Ако желаете да гледате този спектакъл на DVD, може да го закупите от тук:
DVD Фолклорен Спектакъл „Полъх от миналото“