Нашата история

Създаден в началото на 2010г., Клуб за хорà и народни танци „На Мегдана“ събира на едно място, ръка за ръка, хора на различна възраст, с различни професии и интереси, обединяваща ги обичта към българското и желанието да се потопят в магията на фолклора. В своята 10 годишнина, Мегданското семейство непрекъснато расте, а приятелствата и незабравимите емоции са безброй!

През 2013 г. се полагат и основите на Фолклорен танцов ансамбъл „На Мегдана“, който е последовател на напредналата група на клуба. Започват да се изграждат сценични танцови произведения, а основните принципи са съхранението на българския автентичен танцов фолклор и представянето му в България и чужбина под формата на сценични танци. В репертоара на ансамбъла са включени танци от различни етнографски области на именити български хореографи, както и техни авторски произведения.

От годината на създаването си танцьорите от клуба и ансамбъла ежегодно вземат участие както във фолклорни танцови фестивали в цялата страна, така и в чужбина, като дестинациите са най-разнообразни – Италия, Турция, Канарски острови (Испания), Гърция, Македония, Румъния, Черна Гора, Сърбия и др.

Сдружение „На Мегдана“ е и организатор и домакини на традиционната вече благотворителна инициатива „За бъдеще добро, да се хванам на хоро”, в която ежегодно вземат участие приятелски колективи от цялата страна, и която за 8 издания събра и дари за нуждаещи се над 100 000 лв. През годините концертната зала на Военна академия „Г.С.Раковски“ неизменно е пълна, като своята подкрепа към инициативата засвидетелстваха и редица държавни институции, като Министерство на отбраната, Министерство на културата, Министерство и на образованието, Министерство на вътрешните работи и др.

През годините на своята дейност Сдружение „На Мегдана“ има представени и пет премиерни фолклорни спектакъла – „Полъх от миналото“(първо издание, 2015г., зала Военна академия), „Полъх от миналото“(второ издание, 2016г., зала 1 на НДК), „Първо любе“(първо издание, Май 2018г., зала 1 на НДК, реализиран с подкрепана на Национален фонд култура по повод Председателството на р. България на Съвета на ЕС), „Първо Любе“(второ издание, Октомври 2018г., зала 1 на НДК), „Едновремски истории“ (29 Май 2022 г., зала 1 на НДК), реализиран с подкрепата на Министерство на културата.

За реализацията на спектаклите на сдружение „На Мегдана“ през годините участие вземат Студенстски ФА при ЮЗУ „Неофит Рилски“, гр. Благоевград, Роял Бенд, гр. Благоеврград, Българска гайдарска група, гр. Смолян, Група за автентичен фолклор, гр. Пещера. В творческият екип на спектаклите са имената на композиторът Петьо Кръстев, режисьори и хореографи доц. Георги Гаров и проф. Николай Цветков, хореографи Даниел Костов, Мирослав Стефанов, Велиана Дачева и др.

Към днешна дата клуб „На Мегдана“ развива своята дейност в шест танцови зали в гр. София, като в тях с танцьорите на клуба работят шест квалифицирани млади хореографи – Даниел Костов, Лидия Богословова, Венцислав Александров, Лори Деянова, Цветелина Георгиева, Божидар Германов, Цветомир Велинов и Ваня Германова, като през последните две години получават покани за участие и са лектори на танцови семинари в Швеция, Швейцария и Русия.

Сдружение „На Мегдана“ е официално регистрирано като „Културна организацията“ в Министерството на културата на р. България, като нерядко получава подкрепа в реализацията на своите творчески инициативи от Национален фонд култура.