Първо любе – първо издание

Първото издание на Концертът-спектакъл „Първо любе“ е творческа интерпретация на традиционната музикална и танцова култура от Западните Родопи и Югозападна България. Темата е любовта, вплетена в народни обичаи и изразена във фолклорни песни и танци.

Спектакълът е изграден от няколко сюжетно-тематични панела, обединени от фолклорната представа за взаимоотношенията между младите. Музиката и танцът предлагат своеобразен „коментар“ към съдържанието на изпълняваните песни, като обогатяват техните послания и ги разгръщат във въздействащи картини. В програмата бяха включени и сюжетни танцови произведения, които по нов начин представят малко познати страни от някогашната житейска и обредна практика.

Представянето на първото издание на Концерт – спектакъл „Първо любе“ се състоя на 26 Май 2018 г. в зала 1 на НДК!

Един спектакъл, който ще остане в сърцата на всички присъстващи, както в публиката, така и на сцената!

Над 2600 сърца туптяха заедно през завладяващите ритми от Западни Родопи и Югозападния регион!

По време на премиерата над 250 танцьори от Фолклорен ансамбъл при Югозападен университет „Неофит Рилско“ и от Клуб за хора и тародни танци „На Мегдана“, както и изпълнителите Милко Бошнаков, Кинче Вълчева, Румяна Филкова и Карамфил Божиков, изживяха с душите си всеки един такт от невероятната музика на Петьо Кръстев, който е и сценарист на спектакъла! Темата за любовта бе майсторски преплетена в сюжетната линия от режисьора – Георги Гаров, който редом с Николай Цветков и Мирослав Стефанов сътвориха и целия хореографски текст на постановката. Като допълнение видяхте и завладяващата сценография на сцената, дело на младата художничка Мартина Иванова, а продуцент на спектакъла бе Даниел Костов.

Един проект, който бе реализиран по повод Българско председателство на Съвета на ЕС и нямаше да бъде представен в цялата му пълнота без подкрепата на Национален фонд „Култура“, както и без всичките наши спонсори Боду СОДOrthoteh BulgariaСкарпини, Цървули и Танцови Облекла – Дюкян „На Орото“, СофияЧистичко – ВИЖ ЦенитеСТАДХоротека СедянкаUsit Colours Bulgariawww.vodi4ka.com и всички частни лица – дарители, които ни подкрепиха!

Благодарим от името на целия екип за всички поздравителни адреси и цветя, които получихме непосредствено след премиерата, от всички министерства, държавни и културни институции, както и от всички колеги и танцови състави от цялата страна!

Благодарим ви, че цените високо българското изкуство и сценичните му изражения!

Ако желаете да гледате този спектакъл на DVD, може да го закупите от тук:
DVD Концерт – спектакъл „Първо любе“